Gaziantep

0
92

Sadece Anadolu’nun değil, dünyanın en eski yerleşim birimlerinden biri olan Gaziantep, uzun tarihi boyunca pek çok uygarlığı ağırladı. Bu uygarlıkların bıraktığı mirası günümüze taşımayı başaran Antep, son dönemde Birecik Barajı’nın suları altında kalma tehlikesi yaşayan Zeugma Antik Kenti’yle tüm dünyanın gündeminde yer aldı.

Tarihin koynunda bir şehir Gaziantep

Dini kitaplarda cennet bahçesi olarak nitelendirilen Fırat ve Dicle nehirleri arasındaki toprakların giriş kapısı Gaziantep, sadece Anadolu’nun değil, dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden… Son dönemde Birecik Barajı’nın suları altında kalma tehlikesi yaşayan Zeugma Antik Kenti nedeniyle dünyanın gözlerini çevirdiği Gaziantep, tarihin karanlık çağlarına kadar uzanan geçmişinde dünyanın en köklü uygarlıklarını ağırlamış ve bu mozaiği günümüze taşımayı başarmış ender kentlerimizden biri…

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunması nedeniyle Gaziantep, tarihin her döneminde Anadolu’daki en önemli yerleşim merkezlerinden biri olmayı başarır. Yapılan araştırma ve kazılarda elde edilen buluntular, yöredeki ilk yerleşimin Paleolitik çağa kadar uzandığını gösteriyor. Gaziantep’in her yerinde taş, kalkolitik, bakır çağları ile Hitit, Mitani, Asur, Roma, Bizans ve Türk – İslam dönemlerine ilişkin kalıntılara rastlamak mümkün bulgaria tour balchik.

Gaziantep’te bilinen en eski yerleşim, kentin, 10 kilo-metre kadar kuzeyinde bulanan antik Dülük şehridir. M.Ö. 1700 yılında Hititler’in egemenliğine giren yöre, M.Ö. 6’ncı yüzyılda Persler’in denetimine geçer. M.Ö. 4’üncü yüzyılın sonlarında İskender’in egemenliğinde yaşamaya başlayan kent, M.S. 72’de Roma’nın Suriye eyaletine bağlanır.

Halife Hz. Ömer

Halife Hz. Ömer döneminde İslamiyet’in Arap Yarımadası’nın dışına yayılması amacıyla sürdürülen mücadeleler nedeniyle yapılan Yermük Savaşı’nda, Bizans ordularını yenen İyaz Bin Ganem komutasındaki İslam Orduları, Antep’i, İslam topraklarına katar. Bu fethin sembolü olarak da Gaziantep’in ünlü Ömeriye Camisi yapılır. 1084’te Süleyman Şah tarafından kesin olarak fethedilerek Selçuklu İmparatorluğu’nun yönetimine giren Antep, 1516 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı topraklarına katılır.

I. Dünya Savaşı’ndan sonra İngilizlerve Fransızlar tarafından işgal edilen şehir, dünyayı kendine hayran bırakan bir savunma gerçekleştirdi. Kurtuluş Savaşı’nın örnek yerel direnişlerinden “Antep Savunması`yla kent, 25 Aralık 1921 tarihinde işgalden kurtuldu. Milli Mücadele’de destan yazan Gaziantepliler, Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözleriyle tarih sayfalarında yer alırlar: “Türk’üm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü, Gazianteplileri kahramanlık misali olarak alabilirler Tilbaşar Kalesi .

Tarih boyunca Ayıntap, Antep, Kala-ı Füsus ve Hantap gibi isimlerle anılan şehre. Kurtuluş Savaşı’nda gerçekleştirdiği akıllara durgunluk veren mücadelesi nedeniyle TBMM tarafından 8 Şubat 1921 tarihinde “Gazilik” ünvanı verilir ve böylece kentin adı: “Gazi Ayın- tap” olur. Bu isim zamanla Gaziantep’e dönüşür.

Anadolu’nun ilk yerleşim birimlerinden Gaziantep, Güneydoğu Anadolu’nun Vinci, Türkiye’nin ise 6’ncı büyük kenti olma özelliğini taşıyor. Gaziantep, Osmanlı döneminden bu yana Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilen hayvanlar ile hayvansal ürünlerin toplanıp, dağıtıldığı en büyük merkez olmuştur. Anadolu’nun en renkli kültürel mozaiği bünyesinde barındıran Antep, gerek folkloru gere el emeği göz nuru özgün ürünleri gerekse dün} mutfakları arasında kendine ayrıcalıklı bir konu edinen mutfağıyla bu zengin mozaiği yaşatıyor.

Tarihin ve kültürel değerlerin izini sürenlerin mutika görmeleri gereken Antep, doğal güzellikler açsından da oldukça zengindir. Özellikle Amanos Dağları’nın tepesinde bulunan ve dört mevsim yemeye: kalmayı başaran Hızır Yaylası doğa tutkunlarının k çırpmaması gereken bir mekan…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz